Orientering på skidor

Skidorientering
Foto: Morguefile

Skidorientering är orientering på skidor och förkortas Skid-OL. Precis som orientering så går skidorientering ut på att snabbast hitta alla kontroller och ta sig in i mål. Många skidorienterare utövar också orientering när snön inte ligger på backen.

Men det finns vissa skillnader på skidorientering och orientering. På kartan finns färre detaljer än på en karta för orientering. Kartan har ljusgröna linjer som markerar var det finns skidspår. För att kunna läsa kartan samtidigt som man åker skidor har skidorienterare ett kartställ som fästs på magen med hjälp av en sele. 

Precis som i orientering ska man stämpla vid varje kontroll men för att inte tappa farten har man utvecklat ett ett elektroniskt system så kallat ”touch-free”-system vilket innebär att åkarna kan svepa med handen i närheten av kontrollen för att stämplingen ska registreras. 

Även om förutsättningarna för att utöva skidorientering i Göteborg inte optimala så har årets vinter gett förutsättningarn att utöva skidorientering för intresserade. Tyvärr finns ingen  förening för skidorientering i Göteborg men vi på Götesport hoppas på en i framtiden.


Författare: Andrea Frick, 11/1-2022

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson
Skip to content