Här tränar du bäst inför Vasaloppet

Foto: Henrik Hansson/Vasaloppet

Vasaloppet närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att bli bekväm i stakningen. Om du inte har börjat tränat än är det hög tid att sätta igång nu. Med sju veckor kvar till startskottet är det dags att börja planera för slutfasen av träningsperioden. 

Även om du inte planerar att ”tävla” på Vasaloppet så kommer de 90 kilometrarna vara jobbiga att genomföra, oavsett fart. Skidåkning är jobbigt både konditionsmässigt och muskulärt: du behöver alltså både ha ett bra flås och uthålliga muskler. Den bästa träningen är den som är så lik Vasaloppet som möjligt, med andra ord längdskidåkning. Årets vinter i Göteborg har bjudit på mer snö än vanligt, men tillgången på välpreparerade spår är fortfarande liten.  

Skidspår i närheten av Göteborg

Om du är villig att köra ungefär en timme hemifrån öppnar möjligheterna till att träna längdskidåkning upp sig rejält. I Borås finns det ett 50-tal dragna spår och snön tenderar att ligga kvar betydligt längre i Göteborg, dels på grund av det geografiska läget men framförallt att man använder konstsnö vid behov. Många spår har tillgång till omklädningsrum och på Borås skidstadion kan du även hyra skidor.

Lassalyckan i Ulricehamn är ett officiellt Vasaloppscenter. Här finns allt du behöver för din träning. 2020 stod bland annat hotell, sportshop, fystestcenter, osteopatimottagning färdigt, vilket gör Lassalyckan till den mest kompletta anläggningen för längdskidor i Västsverige.

Skidome är en inomhusanläggning i Kviberg. Miljön må inte vara lika inspirerande som utomhus, men det 1,2 kilometer långa spåret bjuder på både svängar och en brantare backe om man så vill. Med bra öppettider och tillgänglighet går det inte att skylla på att det inte finns någon snö i Göteborg.

Barmarksträning

Om du inte lyckas få till så mycket längdskidor som du vill finns det alternativ träning som höjer dina chanser att genomföra ett bra Vasalopp. Med rullskidor får du ett identiskt rörelsemönster som på vanliga skidor, med skillnaden att du rullar över asfalt istället för att glida på snö.

Stakmaskinen, som finns på de flesta gym, är ett vanligt inslag i elitskidåkares träningsupplägg, man får bra kontroll över intensiteten utan att väder, vind och före påverkar prestationen vilket gör det lätt att jämföra formen över tid. Du får effektiv träning för dina stakmuskler, det vill säga triceps, bål och ben. Här är intervaller att föredra för att verkligen utmana musklerna och hjärtat. 

Löpning med stavar är ett skonsamt sätt att få bra träning. Genom att aktivera armarna i löpsteget påminner rörelsen mer om skidåkning och dina armar får extra belastning. Ju bättre tränad du är desto brantare backar klarar du av att springa upp för.

Styrketräning är ett bra inslag i Vasaloppsträningen. För att orka alla timmar i spåret är det viktigt att musklerna är vana vid belastning. Fokusera snarare på att genomföra många repetitioner på varje övning än få med tyngre vikt. Du behöver inte kunna lyfta tungt för att klara Vasaloppet ­­­­­­­­– du behöver orka hålla igång i många timmar.


Författare: Daniel Cullin, 11/1-2022

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson
Skip to content