Sara Svensk sätter nytt världsrekord på Ironman

Foto: Instagram/josuefphoto

8:22:41, så lyder det nya världsrekordet för damerna på Ironman efter att göteborgstriatleten tog hem segern i ett tufft internationellt startfält i mexikanska Cozumel. 

Den 21 november ägde Ironman rum på den mexikanska paradisön Cozumel. Under ett år kantat av inställda lopp på grund av pandemin kunde till slut ett högklassigt lopp genomföras enligt plan – och som det genomfördes. Sara Svensk tog över ledningen efter ungefär två mils löpning och därefter var segern och ett nytt världsrekord ett faktum. Även på herrarnas tävling kunde ett nytt världsrekord konstateras efter att den norska olympiska guldmedaljören Kristian Blummenfelt varit överlägset snabbast på cyklingen och löpningen. 

Sponsorer har gett ett lyft

Livet som världens bästa Ironman präglas av två saker: träning och återhämtning. Sara berättar för GP att hon ofta tränar omkring 35 timmar en vanlig vecka, för att ha tid med det är det omöjligt att samtidigt ha ett heltidsjobb. Därför får sponsorer täcka upp för den uteblivna inkomsten. Trots att hon är utbildad läkare har hon pausat karriären för att maximera sin satsning, vilket bevisligen har gett önskad effekt.

Ett struligt 2021

Men det var ingen spikresa fram till världsrekordet i Cozumel. Som läkare jobbade Sara i vården (innan hon tog paus) under pandemin och drabbades av Covid-19, vilket satte sig på hjärtat och Sara fick begränsa sin träning till yoga och promenader. Efter många vändor på sjukhuset för att hitta orsaken till problemen fick hon till slut klartecken att kunna träna på som vanligt efter ett möte med en kardiolog. Så småningom började formen komma och i oktober ställde sig Sara på startlinjen i Mallorca Ironman, men tvingades dessvärre avbryta tävlingen på grund av en krånglande mage. Men i november kom alltså revanschen med en fullträff i Cozumel. Närmast blickar Sara framåt mot 2022 års världsmästerskap.

Vad är Ironman?

Triathlon är sporten där den tävlande först simmar, sedan cyklar och slutligen springer en viss sträcka på tid. Det finns flera olika distanser att välja mellan, bland annat sprint, olympisk distans, långdistans och Ironman. Långdistans och Ironman är samma distans, med skillnaden att Ironman är ett varumärke som ägs av kommersiella organisationen World Triathlon Corporation, tävlingar i deras regi blir alltså en Ironman-tävling. Långdistans eller Ironman är den längsta distansen i triathlon och innefattar 3800m simning, 180km cykling och 42,2km löpning.


Författare: Daniel Cullin, 4/1-2022

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson
Skip to content