Ovanliga sporter du måste testa!

Lacrosse spelare
Foto: Pixabay

Alla är vi bekanta med sporter som fotboll, handboll, friidrott och simning. Vi vet hur sporterna går till, vi har testat dem i skolan och vi ser dem i media. Det finns dock mängder av sporter man kan tävla i och utföra i Göteborgsområdet som du kanske inte visste eller aldrig hört talas om. Här kommer ett smakprov av alla möjligheter som Göteborgs olika föreningar har att erbjuda. 

Lacrosse: 

Lacrosse brukar beskrivas som en blandning av innebandy och rugby fast i luften, med håvar utomhus. Sporten har ett nordamerikanskt ursprung och har funnits redan sen 1600-talet. Med åren har lacrosse utvecklats och spridits till fler länder och började spelas i Sverige först på sent 1900-tal. Som utrustning har man en klubba med nät, hjälm, handskar och skydd. Sporten går ut på passa en hård gummiboll i nätet på klubban, springa med den och sedan slunga den i ett mål som vaktas av en målvakt. Ett lag består 10 – 12 spelare. 

I Göteborg finns klubben Göteborg Lacrosse som bland annat tränar på Hedens utomhusplaner. 

Undervattensrugby:

Undervattensrugby eller UV rugby är en lagsport som utövas under vattenytan i 3,5-5 meters djupa bassänger. Spelarna behöver inte hålla andan under hela matchen, utan är utrustade med snorkel. Utöver snorkel har de även cyklop, fenor, och badmössa. Ett lag består av 12 spelare, varav sex är i vattnet och resterande sex är på kanten för att bli inbytta. Spelet går ut på att passa bollen under vattnet och placera den i ett korg som ligger i botten av poolen. Bollen är fylld med en saltvattenlösning vilket gör att den inte flyter upp till ytan. Sporten är mycket fysisk eftersom den påminner om rugby och det är tillåtet att tackla en spelare från alla vinklar.  

I Göteborg finns bland annat klubben Felix DF som tränar i 25- meters bassängen på Valhallabadet. 

Capoeira:

Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampsport. Sporten kombinerar stridstekniker med estetiska element som akrobatik och musik. Capoeira utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien någon gång på 1500-talet. Kampsporten eller kampdansen karaktäriseras av konstant rörelse, svepande och cirklande slag och sparkar, med mycket handstående, volter och hjulningar. Capoeira är en bra kampsport för alla åldrar då den egentligen inte är fysisk eller våldsam.  

I Göteborg finns många föreningar där man kan utöva sporten, några exempel på klubbar i centrala Göteborg är Capoeira CBV  och  Academia REAGL Capoeira. 


Författare: Ella Rubin, 10/1-22

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson
Skip to content