5 anledningar varför du ska börja med ridning

Två hästar och ryttare vid vattnet
Foto: Pixabay

Att komma ut i friska luften är svårt när man bor i en storstad som Göteborg. Som tur är finns det många grönområden i centrala Göteborg samt i utkanten av staden där man kan uppleva naturen. Vare sig du gillar att t.ex. springa, gå eller cykla finns det något för de flesta. Jag har pratat med Hanna Karlsson som gillar att rida en gång i veckan. Hanna rider i klubben Långeberga Ridklubb och tycker ridning är något alla bör testa. 

Men varför ska man börja med ridning?

  1. Sällskapet

När man väl är ute i naturen kanske det kan kännas ensamt, men när du rider har du alltid sällskap. Trots att hästen inte kan svara dig när du pratar så är den där för att lyssna och vara med dig hela vägen. Att vara i kontakt med djur minskar även stress och vi känner oss trygga och lyckligare. 

  1. Motion

Ridning är kanske inte den mest effektiva träningen. Att gå på ett hårt styrkepass eller springa flera kilometer kanske ger ett bättre resultat beroende på dina mål, men det går inte att förbise att ridning fortfarande är bra träning. Ridning stärker framförallt nedre delen av kroppen samt bålen och du får även förbättrad hållning och balans. 

  1. Frisk luft

Som nämndes tidigare kan det kännas svårt att komma ut i naturen när man bor i en storstad. Att börja rida någon gång i veckan ger jättebra motivation till att faktiskt ta sig från hemmet och ut i friska luften. 

  1. Satsa om du vill

Många kanske känner en press när man börjar i en sport att man måste börja tävla och prestera på träningar. En stor anledning till att så många hoppar av sin sport är att man inte vill satsa och då finns det inte alltid möjlighet att fortsätta träna för nöjes skull. I ridning är detta inte ett problem. Det finns både möjlighet att tävla men även att bara fortsätta träna för att man gillar sporten och gemenskapen. 

  1. Alla åldrar är välkomna

Ridning är en sport där ålder inte spelar någon roll. Det krävs ingen tidigare kunskap eller erfarenhet för att börja och argumentet att man är för gammal håller inte. Det är bara att hitta sin närmaste ridklubb och börja!


Författare: Ella Rubin, 10/1-22

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson
Skip to content