Spontanidrotta mera!

Dagens ungdomar blir mer inaktiva och spenderar mer tid framför skärmar. Ett beteende som är oroväckande både på individ- och samhällsnivå. Ett mer aktivt liv kan öka välmåendet hos personer i form av mindre stress och en friskare hjärna – samtidigt kan samhället spara miljontals med kronor genom en friskare befolkning. En nyckel till den här visionen är att det inte bara finns många idrottsanläggningar för den organiserade idrotten, utan även många ytor för spontanidrott. Här guidar vi dig till ytor att spontanidrotta i Göteborg!

Heden

Med sitt centrala läge är Heden tillgänglig för de flesta. Spontant kanske man tänker sig att Heden endast består av ett par konstgräsplaner – men så är inte fallet. Faktum är att det finns möjligheter till att aktivera sig. Om vinterhalvåret finns det en öppen isbana med billig skridskouthyrning på områdets norra sida. På andra sidan, intill Engelbreksgatan, finns det två beachvolleybollplaner som är fria att spela på utan kostnad och utan bokning, först till kvarn gäller! Detsamma gäller den streetbasketplan som ligger i anslutning till beachvolleyn. Vidare finns det äventyrsgolf att ägna sig åt en vacker sommardag, eller varför inte passa på att utnyttja Hedens utegym?

Delsjöområdet

Delsjöområdet är kanske mest känt för motionscentralen Skatås som bjuder på otaliga välunderhållna löparspår. Men området bjuder på oanat många aktiviteter även för dem som inte gillar löpning. Ett stenkast från Stora Delsjöns populära badstrand finns det möjlighet att hyra kanot och kajak för att uppleva Delsjön till sjöss. För den som gillar open water-simning är Delsjön en trygg plats att träna på, utan båtar och ofta stilla vatten. Bara ett par hundra meter från badplatsen finner vi en padelhall med sju banor med bra takhöjd. Om vi tar oss tillbaka till motionscentralen finns det beachvolleyplaner, beachhandbollsplan och första hålet på 18hålsbanan i diskgolf. Om du fortfarande inte skulle hitta något som passar dig finns det en pump track för cykling utöver alla mil mountainbikeleder i skogen. 

Kviberg

Strax öster om stadskärnan hittar vi nästa aktivitetscenter: Kviberg. Även här hittar vi ett par beachvolleyplaner utomhus, även om Kviberg mer är känt för att ha världens största inomhushall för beachvolley. Är du sugen på att trotsa gravitationen finns ett klättergym som erbjuder topprepsklättring och bouldering. I Serneke Arena kan du spela fotboll på konstgräs inomhus, men med sina 11 fotbollsplaner utomhus finns det sällan behov att ta sig in. För dig som har tröttnat på sommaren och längtar tillbaka till vintern är Skidome rätt ställe för dig – här går det att åka längdskidor i ett konstgjort snölandskap året runt. OCR (obstacle course racing) eller hinderbanelöpning är en sport som kräver både styrka och kondition för att ta sig igenom alla banans hinder på snabbast möjliga tid. I Kviberg hittar vi en hinderbana med 21 olika hinder av varierande svårighetsgrad. Om du gillar racketsporter finns det två utomhusbanor för padeltennis och en hall för bordtennis i området.

Hitta till racketsporten

För dig som inte får nog av racketsporter listar vi nedan lättillgängliga anläggningar och hur man tar sig till dem.

Padeltennis 

En sport som har ökat explosionsartat senaste åren och nya hallar dyker upp titt som tätt i Göteborg. Vissa anläggningar kan vara lite krångliga att ta sig till utan bil. Här tipsar vi om några av de mest centrala anläggningarna.

GLTK. Töpelsgatan 7, Örgryte.

Hållplats: Töpelsgatan, linje 5.

Padelcenter Delsjön. Sjölyckan 2, Örgryte.

Hållplats: Töpelsgatan, linje 5. Därefter 1,5km promenad.

Fysiken padel. Gibraltargatan 39, Johanneberg. 

Hållplats: Mossen. Linje 52 eller 

Pilbågsgatan. Linje 18 & 19.

Bordtennis

Sporten som har en stor plats i den svenska folksjälen efter triumferna på 80- och 90-talet. Kanske kan de nya framgångarna locka till ett uppsving för sporten? 

Dunrosshallen, Lilla regementsvägen 20, Kviberg.

Hållplats: Kviberg, linje 6,7 & 11.

Fjäderborgen: Södra Viktoriagatan 44, Landala.

Hållplats: Kapellplatsen, linje 7, 10, 16, 19 & 753.


Badminton

En uppskattad motionssport där tröskeln för att hålla igång bollen vid liv är förhållandevis låg – en sport för de allra flesta med andra ord!

Fjäderborgen: Södra Viktoriagatan 44, Landala.

Hållplats: Kapellplatsen, linje 7, 10, 16, 19 & 753.


Squash

En snabb och intensiv racketsport som lätt faller i glömska. Hitta en jämn partner och du får en rejäl genomkörare till träningspass.

Landala Squash

Hållplats: Kapellplatsen, linje 7, 10, 16, 19 & 753.

Tennis

Tennisen har fått stor konkurrens av padeltennis de senaste åren, så till den grad att vissa tennisbanor byggs om till padelplaner. Det finns dock fortfarande många fina tennisanläggnigar kvar.

GLTK: Töpelsgatan 7, Örgryte.

Hållplats: Töpelsgatan, linje 5.

Ullevi Tennisklubb: Smålandsgatan 2, Heden.

Hållplats: Ullevi södra, linje 2, 6, 8 & 13.

Mossens utomhusplaner: Sven Hultins gata 9, Johanneberg.

Hållplats: Pilbågsgatan, linje 18, 19 & 52 eller Chalmers, linje 6, 7, 8, 10, 16 & 753.


Författare: Daniel Cullin, 7/1-22

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson
Skip to content